Dagens juliga inköp.

 
Jag har ju tidigare nämnt att jag ska flytta hemifrån nu i december och jag har därför varit på jakt efter ljusstakar att ha i fönstren. Jag hittade tillslut en modell från Konstsmide som jag verkligen tyckte om så två stycken vita av den modellen fick följa med hem. Det ska verkligen bli kul att sätta upp dem i fönstren i min alldeles egna lägenhet.

Recept - Lussekatter.

 
Jag har varit sugen på att baka lussekatter i ett par dagar nu och idag passade jag på att göra det. Hembakade lusekatter är verkligen gott tycker jag! Jag tänkte även dela med mig av receptet jag följde om det är någon som är intresserad av det.
 
Ingredienser
50 g jäst
175 g smör
2 påsar saffran (0,5 g styck)
2 dl socker
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1,5 l mjöl
Ägg och russin till pensling/garnering.

Gör såhär
1. Smula ner jästen i degbunken och mält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Blanda sedan ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm degspadet till ca 37˚C.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet samt socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk  ca 30- 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda eventuellt i resten av mjölet. Forma sedan degen till lussekatter och låt dem jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
4. Pensla lussekatterna med vispat ägg och tryck i russinen. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
 
Upp