Recept - Lussekatter.

 
Jag har varit sugen på att baka lussekatter i ett par dagar nu och idag passade jag på att göra det. Hembakade lusekatter är verkligen gott tycker jag! Jag tänkte även dela med mig av receptet jag följde om det är någon som är intresserad av det.
 
Ingredienser
50 g jäst
175 g smör
2 påsar saffran (0,5 g styck)
2 dl socker
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1,5 l mjöl
Ägg och russin till pensling/garnering.

Gör såhär
1. Smula ner jästen i degbunken och mält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Blanda sedan ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm degspadet till ca 37˚C.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet samt socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk  ca 30- 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda eventuellt i resten av mjölet. Forma sedan degen till lussekatter och låt dem jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
4. Pensla lussekatterna med vispat ägg och tryck i russinen. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
 
#1 - - Anette -En fin jul:

Så gott med lussekatter,smakar verkligen jul :)

Svar: Jag håller verkligen med! :)
Emma -

#2 - - Lisas Vinterland:

Gott! Längtar efter första smaken av saffran som jag hoppas man får känna i helgen :)

Svar: Ja, det är verkligen gott! Jag har längtat efter lussekatter ett tag och kände att nu var det dags. :)
Emma -

Upp